Urmăreşte OFERTA LUNII propusă de cabinetul PSIHOTOTAL şi sună întotdeauna pentru programare la numărul de telefon 0743570171.

Ghid pentru o stare de bine si fericire

  
          Ca psiholog clinician, am învăţat multe despre alinarea suferinţelor şi am descoperit , că este extrem de satisfăcător, să ştiu că pot ajuta oamenii să-şi depăşească unele probleme, cum ar fi depresia, anxietatea, furia şi stresul.

Dar cu timpul am ajuns să înţeleg că această implicare, nu este suficientă pentru a reuşi să-mi fac clienţii în mod automat şi fericiţi.
             Deşi ne concentrăm eforturile pe eliminarea aspectelor negative din viaţa noastră, ne concentră rara sau aproape deloc pe amplificarea celor pozitive.

Acum am să te rog să-ţi imaginezi un termometru cu care îţi vei măsura "starea de bine emoţională". Ce valoare găseşti pe acest termometreu? Este ea negativă ? Sau poate este zero. Deci este  pe zona "mediocră". Dar a fi FERICIT presupune să reuşeşti să trăieşti în zona "plus" şi să trăieşti cât mai mult timp în această zonă la valori înalte. Există o mare diferenţă între a te gândi cum să eviţi nefericirea şi opţiunea din urmă care are o orientare mult mai pozitivă.

            Recomandarea psihologului: alege ceva ce funcţionează bine în viaţa ta şi canalizează-te din punct de vedere energetic pentru a îmbunătăţi acest aspect.
                 
___________________________________________________________________________________

Ghid pentru o stare de bine si fericire - partea aIIa 

 

Multă lume consideră greşit faptul că emoţiile lor apar aşa pur şi simplu… tu ce parere ai despre asta ?
Ei cred că evenimentele au loc şi că automat simt într-un anumit fel în legătură cu aceste evenimente. Gândiţi-vă, însă, la faptul că acelaşi eveniment ar avea loc în cazul a doi oameni diferiţi şi că fiecare dintre ei ar putea avea emoţii diferite faţă de acel eveniment.

Să presupunem că tu şi partener(-a/ -ul) vostru aţi fost invitaţi la o seara de dans. Însă în ziua dansului are loc o uriaşă furtună de zăpadă, iar dansul este amânat. În această situaţie tu s-ar putea să te simţi devastat(-ă) în timp ce partener(-a/ -ul) s-ar putea să fie doar dezamagit(-ă). De ce oare apare această diferenţă?

Dacă eşti o tânără domnişoară, s-ar putea să gândeşti că „ acest aspect este îngrozitor, mai ales pentru că am cheltuit toţi banii pe care îi aveam pentru o rochie nouă, iar acum nu pot să o port. Nu suport gândul de a sta acasă şi de a nu-mi vedea prietenul în această seară. De ce a trebuit să se întâmple aşa?”

Dacă eşti un tânăr, s-ar putea să te simţi devastat din cauza faptului că nu poţi ieşi cu prietena ta în oraş sau ai putea fi supărat din cauza gândului că datorită ninsorii ai fost prins în casă, într-o zi de sâmbătă seara, împreună cu părinţii tăi. Te gândeşti probabil că „ nu îmi place ideea de a sta acasă, dar presupun că nu pot face multe din moment ce vremea aste atât de rea. De-abia aşteptam să mă distrez cu prietena mea. Oh, ce să-i faci, presupun că va trebui să aşteptăm până când dansul va fi replanificat.”

Concluzia: atunci când oamenii gândesc în termeni de catastrofare, ei fac ca diferite aspecte să fie percepute ca fiind disproporţionat de mari şi le fac să pară mult mai rău decât sunt în realitate. Tocmai acest lucru conduce la nefericire.

Dacă vrei să „te ajuţi să fii fericit” trebuie să începi să gândeşti într-un mod diferit. Trebuie să evaluezi situaţiile realist şi poţi să începi prin aţi spune în mintea ta :

„Sunt aceste aspecte atât de catastrofice, groaznice sau teribile precum le-am considerat eu iniţial sau sunt ele rele, dar nu groaznice?

Este absolut imposibil să tolerez acest aspect, sau aşi prefera, mai degrabă, să nu trebuiască să fac acest lucru?”

Un alt aspect pe care trebuie să-l ţii minte este să nu te învinovăţeşti pentru orice; făcând doar astfel te ajută să fii fericit/-ă.

Ideea este că fericirea nu apare din senin. Modul în care tu gândeşti influenţează gradul în care tu eşti fericit sau nefericit. Dacă îţi ataci modul negativ de a gândi referitor la o situaţie, s-ar putea să nu îţi schimbi nefericirea în bună dispoziţie, dar ai putea să te simţi mai puţin nefericit.


ATENŢIE: cu cât exersezi mai mult acest tip de gândire cu atât sunt mai mari şansele tale de a nu te simţi atât de nefericit de atâtea ori câte ocazii sunt în viaţa ta.                             
     SOLUTIA pentru TINE:
               http://cabinetpsihototal.blogspot.ro/p/tratamentul-anxietatii.html

_____________________________________________________________________________


8 pasi pentru cresterea RESPECTULUI DE SINE


Pasul 1:   Nu te mai compara cu alti oameni
                Intotdeauna vor exista oameni care au mai mult decat tine si altii care au mai putin.Comparandu-te mereu cu ceilalti iti gasesti prea multe defecte cu care nu te poti lupta.
Pasul 2:   Nu te mai desconsidera
               Nu poti sa-ti dezvolti un respect de sine ridicat daca repeti fraze negative despre tine si abilitatile tale. Evita comentariile auto-depreciative cand vorbesti despre infatisarea ta, cariera ta profesionala, relatiile tale, situatia ta financiara sau oricare alte aspecte ale vietii tale. 
              Evalueaza-ti calitatile intr-un mod realist, pastreaza-le mereu in minte si invata sa gandesti pozitiv despre tine. Concentreaza-te pe insusirile tale pozitive si o sa ai o sansa mult mai mare sa obtii ceea ce iti doresti.

Pasul 3Accepta toate complimentele ce ti se fac cu un simplu "multumesc".
               Nu respinge complimentele! Cand respingi un compliment, mesajul pe care ti-l dai este ca nu-l meritai.


Pasul 4Fa o lista cu ultimele tale succese
              Aceasta lista nu trebuie sa cuprinda realizari monumentale; sunt suficiente micile tale victorii cum ar fi: absolvirea scolii, o promovare profesionala, atingerea unui scop in afaceri etc. Citeste aceasta lista des si pe masura ce o parcurgi, inchide ochii si retraieste sentimentele de satisfactie si bucurie, pe care le-ai simtit cand ai obtinut fiecare succes.


Pasul 5   Daruieste mai mult celor din jur.
               Nu este vorba despre bani, ci despre faptul ca trebuie sa daruiesti mai mult din tine celorlalti.Cand faci ceva pentru altii, ai o contributie pozitiva si asta te ajuta sa te valorizezi, te inalta spiritual si iti creste respectul de sine.
Pasul 6 : Implica-te in sarcini si activitati care iti fac placere
               E greu sa te autoapreciezi daca faci o munca pe care o detesti. Respectul de sine este infloritor cand esti angrenat in sarcini si activitati pe care le faci cu placere si te ajuta sa te valorizezi. Chiar daca nu poti sa alegi alte alternative profesionale, poti cel putin timpul liber sa ti-l dedici hobby-urilor si activitatilor pe care le gasesti stimulante si placute.Pasul 7Fii sincer cu tine! Traieste-ti propria viata si nu viata impusa de altii.
               Niciodata nu o sa-ti castigi respectul de sine daca nu duci viata pe care-ti doresti sa o duci. Daca deciziile pe care le iei se bazeaza pe obtinerea aprobarii prietenilor si rudelor, nu esti sincer cu tine insuti si respectul tau fata de tine este scazut.

Pasul 8Actioneaza!
               Nu o sa-ti dezvolti un respect de sine ridicat daca stai pe tusa si te retragi din fata provocarilor. Cand actionezi , indiferent de rezultat, te simti mai bine fata de tine. Cand nu reusesti sa mergi mai departe datorita temerilor si anxietatii, vei fi frustrat si nefericit, si o sa dai o lovitura respectului tau fata de tine.


 Parcurge toti cei 8 pasi in ritmul tau. Acesta este procesul de construire a respectului de sine.....

 NU UITA CA:  esti unic; ai potential enorm; ai deja capacitatea de a te iubi pe tine si de a-i iubi pe altii.
Pe masura ce respectul de sine creste, nu-ti va mai fi teama de esec, ci o sa-ti asumi mai multe riscuri si o sa devii mai relaxat vis-a-vis de problemele vietii. Nu vei mai fi atat de preocupat sa obtii aprobarea celorlalti. Relatiile tale vor functiona mai bine. Vei dezvolta activitati care sa-ti aduca bucurie si satisfactie. 
Dar poate cel mai important lucru este acela ca un respect ridicat fata de sine iti aduce liniste interioara.SOLUTIA pentru TINE:
           http://cabinetpsihototal.blogspot.ro/p/tratamentul-anxietatii.html

__________________________________________________________________________________


Vrei o stare de bine? Atunci păcăleşte-ţi gândurile negative!


            Cercetările în domeniu arată că fericirea nu este ceva ce rezultă din numărul de evenimente pozitive din viaţa ta, ci mai degrabă din raportul dintre evenimentele pozitive şi cele negative.
            Acest aspect s-ar putea dovedi destul de important, deoarece ar însemna că scopul nostru nu ar trebui să fie să ne angajăm în cât mai multe evenimente pozitive, ci mai degrabă să ne asigurăm că activităţile pozitive sunt mai numeroase decât cele negative.
            Unul dintre motivele pentru care acest aspect merită luat în consideraţie este că vom trăi întotdeauna şi evenimente negative, nu vom fi niciodată capabili să le eliminăm în totalitate. Ceea ce putem face este să fim conştienţi de dificultăţile cu care ne confruntăm şi să încercăm pur şi simplu să ne concentrăm mai mult pe acele evenimente şi situaţii ce pot genera emoţii pozitive (de satisfacţie, de utilitate, de mulţumire, de entuziasm, etc.), dacă nu chiar să sporim numărul acelor evenimente.
Pentru a profita din plin de principiul „fericirii proporţionale”:
  •        Încearcă să reduci numărul de evenimente şi experienţe negative din viaţa ta.
  •        Încearcă să măreşti numărul de evenimente şi experienţe pozitive din viaţa ta.
  •        Schimbă modul în care priveşti sau te gândeşti la evenimentele negative, astfel încât să nu mai pară atât de rele sau negative.
  •        Schimbă modul în care te gândeşti la viaţă în general, astfel încât să fii mai conştient şi mai recunoscător pentru lucrurile pozitive din viaţa ta. Nu lua lucrurile de parcă ţi s-ar cuveni!
Ca moto de viaţă, chiar îmi place ideea că nu trebuie să schimbi totul deodată şi că nu trebuie să îţi atingi imediat toate ţelurile; poţi, în schimb, să faci mici paşi în fiecare zi şi, în cele din urmă, ei se vor strânge şi te vor călăuzi  către o schimbare semnificativă şi pozitivă.
Pentru început poţi aplica următorul principiu: străduieşte-te să elimini un anume tip de gândire negativă. De exemplu, gândul „ nu sunt destul de bun” poate fi ignorat sau pus la îndoială de fiecare dată când apare. Alternativ, încearcă să  introduci în mod conştient gânduri pozitive în rutina ta. Un exemplu ar fi să-ţi începi ziua printr-o vizualizare în care faci faţă volumului de activităţi şi printr-o împărţire a acelei zile în mici bucăţi de sarcini diferite pentru care înregistrezi gradul de plăcere resimţit atunci când finalizezi şi urmăreşte cât de satisfăcut eşti în urma ei.

P.S. Dacă ţi-a plăcut articolul şi sfaturile primite, poţi să-mi scrii părerea ta pe adresa psihototal_cabinet@yahoo.com
    SOLUTIA pentru TINE:
               http://cabinetpsihototal.blogspot.ro/p/tratamentul-anxietatii.html
____________________________________________________________________________________
TU TII STRESUL, LA CARE ESTI EXPUS ZILNIC, SUB CONTROL?

Stresul este definit ca o stare de tensiune, incordare si disconfort determinat de agenti cu semnificatie negativa, frustrare sau de dificultatea rezolvarii unor probleme. Stresul nu are doar consecinte emotionale. Este o reactie naturala, un raspuns psihic la o amenintare. Cand o persoana este stresata, corpul sau reactioneaza, vasele de sange se contracta, tensiunea arteriala si pulsul cresc, respiratia se intensifica, creste concentratia de hormoni (adrenalina si cortizol) din sange. Stresul este adesea asociat cu oboseala. Una obisnuita trebuie sa treaca dupa o noapte de somn sau dupa o perioada de cateva zile de pauza. Daca oboseala nu trece, atunci putem vorbi de stres. Cand stresul devine cronic, aceste modificari fiziologice pot duce la probleme reale de sanatate. Studiile de specialitate au demonstrat ca exista o relatie intre multe probleme de sanatate si stres.  Iata cateva dintre bolile care pot fi declansate de stres: bolile cardiovasculare,  obezitatea,  astmul, diabetul zaharat,  durerile de cap,  depresia si anxietatea,  problemele gastrointestinale,  alzheimer,  etc.

                    
SOLUTIA pentru TINE:
                           http://cabinetpsihototal.blogspot.ro/p/oferta-saptamanii.html
    
   
Cele mai frecvente surse de stres sunt reprezentate de:
-         locul de munca
-         banii
-         sarcini si volumul efectiv de munca
-         copii
-         responsabilitatile familiale si domestice
-         problemele de sanatate
-         problemele de sanatate ce afecteaza partenerul sau copii
-         probleme de sanatate ce afecteaza parintii sau alti membri ai familiei
-         creditele imobiliare, chiriile, ipotecile, alte tipuri de credite
-         relatiile de cuplu.

Daca si pe tine te ingrijoreaza nivelul stresului la care esti supus zilnic, atunci iti propun in aceasta saptamana :
-         sa analizam sursa exacta de stres si a felului in care TU raspunzi la ea;
-   sa descoperi propriile ticuri sau modificari de comportament cu caracter premonitor legate de accentuarea nivelului de stres la care este supus organismul TAU: iritabilitate crescuta, apatie, tulburari de concentrare, cefalee, tensiune musculara;
-         identificarea felului in care TU raspunzi la stres - daca recurgi la metode ce iti pot afecta sanatatea
-         gasirea unor metode sanatoase de a face fata stresului
-         dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase legate de somn, alimentatie si sport
-         invatarea relaxarii.

                                                                            Cu respect pentru decizia ta de a reusi,
psiholog pr. Carmen Grapă
                     

    SOLUTIA pentru TINE:
               http://cabinetpsihototal.blogspot.ro/p/tratamentul-anxietatii.html