|
| Şcolarul mic are o personalitate în evoluţie. Adaptarea sa şcolară rezultă din felul în care se ajustează caracteristicile şi trăsăturile sale de personalitate la exigenţele şcolare din ce în ce mai mari. Pregătirea pentru o integrare şcolară reuşită, începe încă din familie, apoi continuă în grădiniţă (perioada ce premerge celei şcolare).
Intrat în şcoală, copilul este solicitat intens intelectual, învăţarea devenind tipul fundamental de activitate. El dobândeşte o mai mare stabilitate şi un echilibru al vieţii afective. Atitudinea faţă de şcoală, felul relaţionării cu ceilalţi, depind de "experienţa de viaţă" acumulată în familie. Dacă părinţii reusesc să menţină în familie o atmosferă caldă, securizantă şi îşi manifestă autoritatea într-un mod echilibrat, acest fapt va avea rezonanţe pozitive în adaptarea propriu-zisă (copilul are o stimă de sine înaltă, încrezător în sine, responsabil). Copilul are nevoie de o ambianţă caldă, dar şi de supunere, de reguli cărora să se conformeze, stabilite în acord cu părinţii. O dozare optimă a căldurii afective şi autorităţii părinteşti fiind premisele unei bune adaptări a copilului. Invers, excesele în exercitarea autorităţii (un control excesiv sau insuficient), determină dificultăţi în adaptarea copilului. Un părinte prea exigent, excesiv de autoritar, îi mareşte acestuia dependenţa de el. Copilul nu se mai simte liber, este mai puţin prietenos şi spontan, va avea şi mari dificultăţi de maturizare.
La cealaltă extremă, copiii ai căror părinţi exercită un control insuficient asupra lor, fiind astfel forţaţi să fie prematur autonomi, sunt dezordonaţi, mediocri, inadaptabili la cerinţele şcolare.
Ce se întâmplă dacă atmosfera din familie este ostilă?
Părintele ostil şi autoritar, creează copilului o supunere forţată, pasiv-agresivă. Copilul trăieşte în tensiune şi se simte respins, nefericit, inferior şi va dezvolta teama de adulţi, suspiciunea în legătură cu motivele şi comportamentele altora, va avea tendinţa să se autopedepsească şi să aibă dificultăţi de a stabili relaţii cu ceilalţi. Părintele ostil şi cu control insuficient asupra copilului (genul de părinte ce spune frecvent "l-am scăpat din mână"), încurajează la acesta din urma impulsivitatea şi conduitele dezordonate (cazul familiilor delicvenţilor juvenili). Relaţiile din familie (dintre părinţi şi copii şi dintre părinţi) au consecinţe în privinţa formării personalităţii copilului. Tensiunile, certurile din familie sunt traumatizante pentru copil. Trăind repetat şi intens în aceste tensiuni, trebuinţa de securitate a copilului nu este satisfăcută, iar personalitatea copilului se va cristaliza dizarmonic, fapt ce îi afectează evoluţia sa şcolară. Suferinţa morală a copilului se reflectă în conduita şcolară, determinând apatie, dezinteres faţă de învăţătură, chiar respingere faţă de şcoală sau ostilitate. Şi chiar dacă părinţii nu divorţează, ambianţa tensionată şi nesigură are consecinţe negative asupra performanţelor şcolare.
Climatul afectiv joacă un rol considerabil pentru elevii emotivi, tulburările afective asociindu-se cu dificultăţi de adaptare. Ambianţa familială este hotărâtoare pentru modul în care copilul îşi fundamentează concepţia generală despre lume şi viaţă şi pentru formarea personalităţii sale. Modul de a fi al părinţilor, felul lor de a gândi, de a-şi exprima trăirile, va servi drept prim model pentru copil. Dacă părinţii sunt capabili să-şi păstreze calmul şi încrederea în situaţii problematice, şi copilul va fi capabil de autocontrol. Părintele comunicativ, afectuos, deschis îl va stimula pe copil să se deschidă şi să comunice la rândul său. Atâţia părinţi se plâng că proprii copii nu comunică cu ei, că au rezerve şi reţineri. De cele mai multe ori, realitatea este că nu i-au învăţat să comunice, având ei inşişi destule dificultăţi, rezerve şi inhibiţii în comunicare. Pentru părinţii ce îşi critică distructiv copiii în mod repetat şi îi devalorizează, riscul este acela că aceştia din urmă să acorde credibilitate criticilor şi să le asimileze. De exemplu, copilul poate gândi: "Dacă mama zice că sunt prost, înseamnă că aşa este". Copilul suferă şi fiecare critică, fiecare eşec îi întăreşte convingerea că ceva nu este în regulă cu el, că este inferior celorlalti. Nu e de mirare că astfel devine nesigur şi se subapreciază, iar comportamentul lui este un răspuns al propriilor convingeri deformate: se comportă ca un "prost", convins fiind ca aşa este. Aprobarea şi valorizarea părinţilor sunt pentru copil confirmări ale propriei valori şi în funcţie de acestea, copilul se va aprecia sau subaprecia.
În concluzie, constelaţia familială prin reţeaua ei de relaţii şi sistemul de valori, influenţează adaptarea şcolară, ca atare fiţi foarte atenţi cum vă purtaţi cu copilul/copiii dumneavoastră pentru că, de fapt, le determinaţi evoluţia în viaţă.
Şi ca să fie şi mai simplu pentru dumeavoastră, acum puteţi să vă antrenaţi în a fi părintele de care are nevoie copilul chiar în cabinetul PSIHOTOTAL. Și mai găsiți și o resursă gratuită pentru dumneavoastră părinții din seria „ PARENTING
CONȘTIENT”, daca alegeți să înscrieți aici: https://t.me/psiholog10 ALTE PROGRAME ONLINE DESTINATE COPIILOR, CARE TE-AR PUTEA INTERESA CA
PĂRINTE:
Programe online psihologice de intervenție și dezvoltare personală pentru
copil & adolescent, unde faci o plată unică și copilul / adolescentul are acces
NELIMITAT până la împlinirea limitei de vârstă:
Din seria GHIDURI și SOLUȚII PSIHOLOGICE PRACTICE:
Cu stima, Psiholog principal GRAPĂ CARMEN Mobil 0743570171
|