Adresa cabinetului, datele de contact psiholog Bârlad

Faceți căutări pe acest blog

DIVORTUL PARINTILOR și COPILUL

 

psiholog Barlad, cabinet psihologic PSIHOTOTAL Barlad

În viața întâlnim diverse provocări, iar una dintre cele mai delicate situații este procesul de divorț și gestionarea custodiei copiilor. Este o perioadă dificilă, cu schimbări profunde, dar există resurse și servicii specializate care pot face această tranziție mai ușoară și mai empatică.

 

Divorțul este un fenomen complex, afectând nu doar cuplul care se desparte, ci și viața copiilor implicați. Este important să găsim soluții care să protejeze interesele și bunăstarea copiilor în timpul acestui proces. Serviciile psihologice specializate în gestionarea divorțului și custodiei copiilor joacă un rol crucial în facilitarea acestei tranziții delicate.

 

Într-un proces de divorț, este esențial să aveți acces la consiliere juridică specializată pentru a vă ghida prin labirintul legislației și a vă asigura că drepturile dumneavoastră și ale copiilor sunt protejate. Firmele de avocați specializați în dreptul familial oferă servicii personalizate, asigurându-se că procesul legal este gestionat eficient și corect.

 

MEDIERE ȘI CONSILIERE FAMILIALĂ în cabinetul psihologic

 

Evitarea unui proces de divorț litigios poate aduce beneficii semnificative pentru toate părțile implicate. Serviciile psihologice de consiliere familială oferă un cadru neutru și empatic pentru a discuta și rezolva problemele legate de custodie și divorț. Aceste servicii promovează comunicarea sănătoasă între părinți și contribuie la găsirea unor soluții care să servească cel mai bine interesele copiilor. Divorțul poate aduce schimbări financiare semnificative. Puteți primi suport psihologic pentru a vă ajuta să depășiți dificultățile emoționale și să vă reconstruiți viața într-un mod sănătos.

 

EDUCAȚIE ȘI RESURSE PENTRU PĂRINȚI

 

Este important ca părinții să fie pregătiți să își gestioneze rolul în cadrul custodiei copiilor. Serviciile psihologice pot oferi programe de educație și resurse pentru părinți, ajutându-i să înțeleagă nevoile copiilor în această perioadă și să creeze un mediu stabil și iubitor.

Dr. Psiholog Kari Killen formulează șapte funcții îndeplinite de părinți, care sunt de o extremă importanță și decisive pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, fiind strâns legate una de cealaltă și chiar se pot întrepătrunde:

1.     Abilitatea de a percepe copilul în mod realist” – care are urmări importante asupra atitudinii și comportamentului părintelui asupra copilului;

2.     Abilitatea de a accepta că este responsabilitatea adultului să satisfacă nevoile copilului și nu invers” – dacă propriile nevoi ale părintelui sunt centrale în relațiile părinți-copii, acestea duc la cereri nerealiste și la o lipsă de recunoaștere și respect față de nevoile copilului, astfel părintele se raportează la copil, cerând un grad de maturitate pe care acesta nu-l posedă.

3.     Abilitatea așteptărilor realiste privind colaborarea copilului” – o așteptare realistă este întotdeauna în concordanță cu vârsta copilului,  cu resursele de care dispune și cu dezvoltarea sa (dacă așteptările părintelui sunt prea mari sau prea mici, consecințele observate șa nivelul  copilului se traduc prin sentimente de insatisfacție sau prin lipsă de stimulare, ceea ce poate duce la infantilizarea copilului). Cerința nerealistă poate fi rigidă, de exemplu, în legătură cu comportamentul, curățenia și ordinea și poate fi departe de ceea ce ar fi realist să se aștepte de la copil.

4.     Abilitatea de a se angaja pozitiv în interacțiunea cu copilul” – un angajament predominant pozitiv este în concordanță cu nevoia copilului de îngrijire, de a i se răspunde, de stimulare, de structurare și fixare a limitelor inițiativei.

5.     Abilitatea de a avea o relație empatică cu copilul” – este o deprindere complexă, care contă din trei elemente: (a) abilitatea de a diferenția și a da un nume gândurilor și sentimentelor celeilalte persoane; (b) abilitatea de a prelua rolul altuia, din punct de vedere mintal, de a se pune în locul celeilalte persoane; (c) abilitatea de a răspunde în funcție de sentimentele celeilalte persoane.

6.     Abilitatea de a da prioritate satisfacerii nevoilor de bază ale copilului” – dacă unui copil îi sunt satisfăcute nevoile (de la copilul mic care are nevoi de îngrijire regulată, hrană adecvată, stimulare, securitate , stabilitate... până la copilul mare cu nevoi de suport emoțional, companie, finanțarea educației personalizate și a proiectelor de dezvoltare personală), astfel încât el să se poată dezvolta fizic, emoțional, intelectual și social în limita normalității.

7.     Abilitatea de a-și stăpâni propria durere și frustrare fără a o răsfrânge asupra copilului” – un anumit grad de abilitate de a tolera conflictele și frustrarea (este vorba de expresia verbală și fizică a frustrării și agresiunii provocate atât de copil cât și de ceilalți factori din viața lor socială, maritală sau profesională) și felul în care au capacitatea de a le gestiona fără a se răsfrânge asupra minorului.

 

Comportamentul copilului este influențat, dar în același timp influențează, comportamentul parental manifest, mai departe, el influențează și este influențat de calitatea relației matură / imatură dintre părinți (respectiv mama și tata), iar această influențează la rândul ei și este influențată de natura activităților parentale.

 

Într-o lume în continuă schimbare, divorțul și custodia copiilor sunt realități cu care mulți se confruntă. Cu ajutorul serviciilor specializate psihologice, putem transforma această perioadă dificilă într-un proces mai empatic, legal și benefic pentru toate părțile implicate. Însă de modul cum se gestionează această situatie ține de disponibilitatea de a căuta soluțiile, care să vă pună în prim-plan bunăstarea copiilor și să ofere sprijin în această etapă dificilă a vieții.

 

Cu stima pentru decizia dvs de a reuși,

     psiholog Carmen Grapă

       Mobil: 0743570171